Menu główne
P Y Ł E K
Pyłek kwiatowy jest produktem roślinnym, zbieranym przez pszczoły i częściowo przez nie przetwarzanym. Pszczoły robotnice, wylatują z gniazda po pyłek, pełniąc w ten sposób funkcję zbieraczek. Zbieraczki pyłku w okresie wiosennym stanowią około 1/3 rodziny pszczelej. Pszczoły siadając na kwiatach potrącają pylniki kwiatów i powodują osypywanie ziaren pyłku. Pyłek osiada na ciele pszczoły, skąd szczesywany jest za pomocą I i II pary odnóży i przenoszony do koszyczków znajdujących się na III parze. Pszczoły zwilżają go wydzieliną gruczołów ślinowych, zmieszaną z miodem zabranym wcześniej z ula lub nektarem z kwiatów.
Uformowany pyłek nosi nazwę "obnóży". Pszczoły po powrocie do gniazda, używając II pary odnóży, wyrzucają przyniesione obnóża do wolnych lub częściowo już zapełnionych pyłkiem komórek. Przyniesione obnóża pszczoły ulowe bardzo dokładnie ubijają głową w komórkach, napełniając je do 3/4 wysokości. Następnie powlekają pyłek miodem. Tak zmagazynowany i zabezpieczony pyłek w komórkach plastra przechodzi proces fermentacji mlekowej. Taka postać pyłku nosi nazwę pierzgi zwanej -
Właściwości odżywcze i terapeutyczne pyłku wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego, zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków chemicznych. Są to: węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy, rutyna, olejki eteryczne, kwasy organiczne, stymulatory wzrostu. W pyłku pszczelim zidentyfikowano następujące witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę.
Badania potwierdziły następujące właściwości pyłku:
>>>ODŻYWCZE, pyłek stanowi bardzo cenną odżywkę uzupełniającą dzienne racje żywnościowe w aminokwasy, biopierwiastki, witaminy,
>>>WZMACNIA APETYT, skutek widoczny jest już po kilku dniach przyjmowania, reguluje przemianę materii, doprowadza do normalizacji, spadku wagi u osób otyłych,
>>>WZMACNIA ORGANIZM, szczególnie zalecany osobom ciężko pracującym w szkodliwych warunkach, dzieciom, osobom starszym, osłabionym,
>>>DZIAŁA ANTYANEMICZNIE, (zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi), zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi,
>>>ODTRUWAJĄCE, (detoksykacyjne). Pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych na organizm człowieka,
>>>PYŁEK OSŁANIA TKANKĘ WĄTROBOWĄ przed zatruciem substancjami toksycznymi, a w wypadku zatrucia ułatwia wydalanie toksyn, ułatwia odnawianie tkanki wątrobowej uszkodzonej innymi przewlekłymi chorobami, przyjmowaniem dużej ilości leków,
>>>WSPOMAGA LECZENIE CHOROBY ALKOHOLOWEJ, uzupełnia niedobory bioelementów (będące wynikiem choroby),
>>>PODNOSI ODPORNOŚĆ ORGANIZMU na zakażenia, zwiększa ilość limfocytów, zwiększa ilość przeciwciał, przyśpiesza leczenie zakażeń,
Jak korzystać z pyłku kwiatowego?
Aby pyłek kwiatowy był przez organizm w pełni przyswajalny, przed spożyciem obnóża pyłkowe należy zmielić i zmieszać z miodem, mlekiem, jogurtem, wodą lub sokiem owocowym. Ziarna pyłku pęcznieją i po 2- gram. Zanim rozpoczniemy spożywanie pyłku należy sprawdzić czy nie jesteśmy na niego uczuleni. W tym celu kurację rozpoczynamy od niewielkiej ilości nabranej np. na koniuszek noża. Pamiętajmy, żeby po każdym miesiącu zażywania pyłku kwiatowego robić tygodniową przerwę. Pyłek kwiatowy należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w lodówce. Chronić należy go również przed wilgocią trzymając w szczelnych opakowaniach.