PASIEKA ZDZICHA

Idź do spisu treści

Menu główne

Nalewki

NAPOJE

Nalewki z udziałem miodu:


NALEWKA ORZECHOWA I


Składniki:
0,25 kg zielonych, miękkich orzechów
1 szklanka koniaku
1 szklanka miodu
1 szklanka przegotowanej wody
0,5 l spirytusu 95%
Przyprawy: kawałek cynamonu, 5 goździków

Sposób wykonania:
Orzechy pokroić w kostkę i razem z przyprawami zalać spirytusem na 2 tygodnie, codziennie potrząsając słojem.
Zagotować miód z wodą, odszumować, zestawić z ognia. Do gorącego syropu powoli wlewać przecedzony nalew orzechowy. Tą osłodzoną nalewkę wlać do czystego słoja, dodać koniak, zakręcić i odstawić na kilka dni. Przefiltrować i rozlać do butelek. Dojrzewa 2-3 miesiące w chłodnym miejscu.
Zamiast koniaku można dodać rumu, nalewka jest wtedy bardziej aromatyczna.

***

NALEWKA ORZECHOWA II

Składniki:
6 sztuk zielonych orzechów
0,3 kg płynnego miodu wielokwiatowego
1 l wódki 40%
Przyprawy: 2 cm kory cynamonu, 5 goździków

Sposób wykonania:
Orzechy pokroić w kostkę i razem z przyprawami zalać wódką na 4-6 tygodni. Postawić w ciepłym miejscu, co kilka dni potrząsać słojem.
Nalew zlać, a orzechy w słoju zalać miodem i odstawić na miesiąc, aby miód się rozpuścił. Po tym czasie zlać syrop miodowy i połączyć ze zlanym wcześniej nalewem. Po tygodniu przefiltrować i rozlać do butelek.
Odstawić w chłodne, ciemne miejsce na 3 miesiące dojrzewania.

***

NALEWKA Z PIGWY

Składniki:
1 kg owoców pigwy właściwej
0,5 kg cukru (lub miód)
0,5 l spirytus 95%
0,5 l wódki 40%

Sposób wykonania:
Dojrzałe owoce pigwy umyć, pokroić na ćwiartki, obrać ze skóry a pestki odrzucić.
Zalać spirytusem zmieszanym z wódka na miesiąc, co kilka dni potrząsając słojem.
Po tym czasie zlać nalew, a owoce pozostałe w słoju zasypać cukrem, lub zalać płynnym miodem, aż do uzyskania syropu. Zlać syrop i połączyć z wcześniej uzyskanym nalewem alkoholowym.
Odstawić na tydzień, przefiltrować i rozlać do butelek.
Nalewka dojrzewa co najmniej 3 miesiące w chłodnym, ciemnym miejscu. W smaku podobna do nalewki jabłkowej.

***

RATAFIA WIELOOWOCOWA

Składniki:
2,5 kg różnych owoców
3 l spirytus 70%
1,5 kg cukru (lub miód płynny wielokwiatowy)
0,25 kg owoców suszonych: rodzynki, śliwki, figi, głóg itp.
0,25 kg cytrusy bez skórek i albedo

Sposób wykonania:
Do dużego słoja wkładać owoce w kolejności ich dojrzewania: poziomki, truskawki, porzeczki, maliny, jeżyny, jagody, czereśnie, wiśnie, śliwki, morele, brzoskwinie, itp.
Owoce pestkowe wydrylować.
Na końcu wrzucić owoce suszone oraz obrane i pokrojone w plastry cytrusy (bez pestek).
Po każdej wkładanej do słoja porcji owoców wlewać tyle spirytusu, aby owoce były całkowicie przykryte. Słój szczelnie zamknięty trzymać w ciepłym miejscu.
Po wrzuceniu ostatniej partii owoców słój odstawić na miesiąc.
Po tym czasie nalew zlać, a owoce w słoju zasypać cukrem (lub miodem) aż do całkowitego rozpuszczenia. Co kilka dni wstrząsać słojem.
Syrop po zlaniu połączyć z nalewem alkoholowym, przefiltrować i rozlać do butelek.
Aby nalewka była bardziej aromatyczna można część spirytusu zastąpić rumem.

***

NALEWKA TRUSKAWKOWA

Składniki:
1 kg truskawek
0,5 l płynnego miodu wielokwiatowego
1 l wódki 40%

Sposób wykonania:
Dojrzałe, aromatyczne truskawki zalać w słoju wódką i odstawić w ciepłe miejsce.
Po 4-6 tygodniach zlać nalew, a owoce w słoju zalać miodem. Postawić w ciepłym miejscu na 10-12 dni, codziennie mieszać, aby miód się rozpuścił.
Zlać syrop miodowy i wlać do niego wcześniej uzyskany nalew alkoholowy.
Odstawić na tydzień, przefiltrować, rozlać do butelek i postawić w ciemnym chłodnym pomieszczeniu.
Nalewka powinna dojrzewać co najmniej 3 miesiące.

***

NALEWKA WINOGRONOWA

Składniki:
1 kg ciemnych winogron
1 l spirytusu 70%
0,5 kg cukru lub płynnego miodu wielokwiatowego
Przyprawy: 5-6 goździków, pół laski wanilii

Sposób wykonania:
Dojrzałe, aromatyczne, ciemne odmiany winogron umyć, obrać z szypułek, zalać w słoju spirytusem razem z przyprawami.
Odstawić w ciepłe miejsce na 4-6 tygodni, co kilka dni wstrząsając słojem.
Po tym czasie zlać nalew, a owoce w słoju zasypać cukrem (lub zalać miodem). Postawić w ciepłym miejscu na 10-12 dni, codziennie mieszać, aby cukier (miód) się rozpuścił.
Zlać syrop i wlać do niego wcześniej uzyskany nalew alkoholowy.
Przefiltrować, rozlać do butelek i postawić w ciemnym chłodnym pomieszczeniu.
Nalewka powinna dojrzewać co najmniej 3 miesiące.

Kolor nalewki zależy od koloru użytych winogron. Nalewka jest aromatyczna z wyczuwalną lekką goryczką.

***

NALEWKA WIŚNIOWA

Składniki:
1 kg wiśni
0,5 l płynnego miodu wielokwiatowego
1 l spirytus 70%

Sposób wykonania:
Dojrzałe wiśnie umyć, wydrylować zostawiając 10% z pestkami. Zalać w słoju spirytusem i odstawić w ciepłe miejsce na 6 tygodni, co kilka dni wstrząsając słojem.
Po tym czasie zlać nalew, a owoce w słoju zalać miodem. Postawić w ciepłym miejscu, codziennie mieszając, aby miód się rozpuścił.
Zlać syrop miodowy i wlać do niego wcześniej uzyskany nalew spirytusowy.
Odstawić, przefiltrować, rozlać do butelek i postawić w ciemnym chłodnym pomieszczeniu.
Nalewka powinna dojrzewać co najmniej 3 miesiące.

***


NALEWKA WIŚNIOWA 2

Składniki:
1 kg wiśni

10 pestek wiśni

600 g cukru
1
/2 l spirytusu
1 szklanka wody


Sposób wykonania:
Dojrzałe wiśnie umyć,
osączyć i wydrylować. Przełożyć je do dużego słoja, zasypać cukrem i odstawić na 2-3 dni. Następnie dolać spirytusu i wrzucić 10 pestek z wiśni. Słój dokładnie zamknąć, odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 3 miesiące. Co jakiś czas należy słojem potrząsnąć, aby cukier lepiej się rozpuścił.
Nalewkęzlać znad wiśni, a owoce zalać szklanką wody i zostawić jeszcze na 3 tygodnie. Potem owoce przecedzić, a otrzymany płyn połączyć z nalewką i dobrze całość wymieszać. Wiśniówkę rozlać do butelek i odstawić w ciemne miejsce na 3 miesiące, aby dojrzała.

***

NALEWKA IMBIROWA zwana też "KROKODYLE ŁZY"

Składniki:
10 dkg swieżego korzenia imbiru
2 duże cytryny o grubej skórce
10 dkg cukru
3 łyżki miodu
3/4 l czystej wódki 45°

Sposób wykonania:
Imbir umyć, pokroić w plastry. Cytryny sparzyć wrzątkiem pokroić w ósemki. Rada - można najpierw cieniutko skroić skórkę cytryny lub ją zetrzeć, a potem pozbywając się białego miąższu (albedo), użyć reszty owocu.
Zamiennie można wykorzystać limonki.
Wszystko wrzucić do słoja, dodać cukier i miód, zalać wódką. Wstrząsać i odstawić na 2 miesiące.
Przefiltrować.

***

NALEWKA IMBIROWO-KARDAMONOWA

Składniki:
15 dkg imbiru
3/4 łyżeczki kardamonu
1 cm laski wanilii
4 łyżki miodu ( spadziowy)
100 ml soku z cytryny ( wyciśnięta cytryna i przez sitko)
skórki z cytryny bez albedo
500 ml spirytus
560 ml woda

Sposób wykonania:
Połączyć wodę ze spirytusem. W słoju umieścić imbir obrany i pokrojony w plastry, kardamon, wanilię, skórki z cytryny, dodać sok z cytryny oraz miód.
Następnie wszystko zalać wodą ze spirytusem. Wstrząsnąć i odstawić na około 2 miesiące.
Po zlaniu, można dolać biały vermuth w proporcji 0,5 litra wina na 2/3 nalewki oraz dodać soku z około 1/2 cytryny i wszystko co zostało po filtrowaniu nalewki.
Pozostawić tak na 14-15 dni.
Jeśli vermuth biały jest wytrawny, można dosłodzić dodając trochę miodu.

***

NALEWKA CYTRYNOWO - KAWOWA

Składniki:
1 cytryna (10 dag)
5 dkg świeżo palonej kawy w ziarnach
2 łyżki płynnego miodu
1/4 laski wanilii
3 rozgniecione ziarenka kardamonu lub szczypta mielonego
0,75 l czystej wodki 40 %.

Sposób wykonania:
Cytrynę starannie umyć, sparzyć, osuszyć, gęsto ponakłuwać ostrym końcem noża i w nakłuciach umieścić ziarnka kawy. Miód wymieszać z 1 łyżką letniej wody, wlać do 2 l słoja, włożyć cytrynę naszpikowaną kawą, dodać przyprawy i wódkę, szczelnie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie. Co 2-3 dni wstrząsnąć słojem.
Potem nalewkę przecedzić do butelki (cytrynę lekko odcisnąć). Szczelnie zamknąć i odstawić do sklarowania.
Gdy cały osad osiądzie na dnie, zlać delikatnie klarowny alkohol elastyczną plastykową rurką, a osad przesączyć przez filtry do kawy.
Nalewkę też można zrobić również w wersji wytrawnej (bez miodu) lub słodszą, zwiększając ilość miodu.

***

CYTRYNÓWKA WYŚMIENITA

Składniki:
0,5 l wódki
6 cytryn
4 łyżki cukru
3 łyżki miodu

Sposób wykonania:
Z dwóch cytryn zetrzeć skórkę (pamiętać o sparzeniu). Sok z cytryn wymieszać z wódką, dodać miód, cukier, skórkę z cytryny, mieszać do rozpuszczenia cukru.
Wlać do butelek, zostawić na tydzień.
Po tygodniu gotowa do spożycia.

***

NALEWKA GREJPFRUTOWA I

Składniki:
nalew na skórki z ćwiartki grejpfruta i 1 ząbka pomarańczy - 400 ml
nalew na 1-cm wanilii - 30 ml
wódka 30% - 400 ml
woda do objętości 1 l
miód 130 g
mors z soku z połowy grejpfruta

Sposób wykonania:
Wanilię należy trzymać przez miesiąc zalaną 60% wódką. Skórki zetrzeć ze sparzonych owoców cieniutko na tarce i zalać na 4 dni wódką ok. 50%, następnie odcedzić.
Każde 100 ml soku z grejpfruta zalać 35 ml wódki 60% i zostawić na miesiąc. Następnie wszystko to zmieszać, dodać surowego miodu wielokwiatowego, wody i wódki. Po miesiącu doprawić kwaskiem cytrynowym.

***

NALEWKA "Miód z prądem"

Składniki:
1 szklanka miodu wrzosowego
starta skórka i sok z 1 dużej cytryny
starta skórka i sok z 1 pomarańczy - sporej!
1/2 l spirytusu 95°
1,5 szkl. wody źródlanej

Sposób wykonania:
Miód podgrzać na małym ogniu, stale mieszając, gdy zacznie ciemnieć wlać wodę, dodac skórki, zagotować.
Ostudzić pod przykryciem. Wlać spirytus, wymieszać i przelać do słoja.
Odczekać należy 6 tygodni, ale co 3 dni wstrząsać. Po tym czasie dodać soki z cytrusów, starannie wymieszać i odstawić na 2 tygodnie. Zlać i przefiltrować.
Powinno stać jeszcze przynajmniej 1 miesiąc.

***

NALEWKA WANILIOWA

Składniki:
100 g lasek wanilii
0,5 l spirytusu
1 l białego wina
200 g jasnego, płynnego miodu

Sposób wykonania:
100 g lasek wanilii dobrze rozkruszyć, wsypać do słoja i zalać 0,5 litra spirytusu. Odstawić na 3 tygodnie szczelnie zamknięte.
W 1 litrze białego wina rozpuścić 200 g jasnego, płynnego miodu.
Połączyć ze zlanym spirytusem, odstawić na tydzień.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego