PASIEKA ZDZICHA

Idź do spisu treści

Menu główne

Do kuchni

PORADY

Miód w kuchni:

Wypieki na miodzie

    Przy pieczeniu ciasta na miodzie podgrzewamy miód powyżej 40 stopni, niszczymy w nim wartościowe składniki. Miód różni się wówczas od cukru jedynie smakiem i zapachem. Smak i zapach to rzeczy nie do pogardzenia i wystarczający powód, by piec ciasto na miodzie.

~ * Piernik * ~

500 g miodu
250 g cukru
0,15 l oleju
700 g mąki
proszek do pieczenia
3 jajka
250 g zmielonych migdałów
100 g drobno pokrojonej skórki pomarańczowej
100 g drobno pokrojonej skórki cytrynowej
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
3 łyżki skondensowanego mleka
szczypta soli
kandyzowane wiśnie i obrane migdały do przybrania

Najpierw zagotujemy, stale mieszając: cukier, miód i olej. Przesiewamy mąkę i dodajemy do niej proszek do pieczenia i jajka. Następnie dodajemy migdały, skórkę pomarańczową i cytrynową, cynamon, goździki, ziele angielskie i sól. Gdy wszystko dobrze wymieszamy, łączymy z ochłodzoną, płynną mieszaniną cukru, miodu i oleju. Ciasto dobrze wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed pieczeniem formę do pieczenia smarujemy olejem i rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wkładamy ciasto do blachy i po wyrównaniu powierzchni pędzlujemy je mlekiem skondensowanym i ozdabiamy migdałami i przepołowionymi wiśniami. Piernik powinien się piec 35 do 40 minut.
Jeśli przygotowujemy piernik na Wigilię, powinniśmy go upiec już w listopadzie, by zmiękł i nabrał aromatu.



~ * Przysmak bazylejski * ~


Ze względu na wysoką zawartość miodu nazywa się go przysmakiem miodowym.
250-300 g miodu
300 g cukru
15 g cynamonu
7 goździków
300 g grubo posiekanych migdałów (lub mieszanki migdałów, orzechów włoskich i laskowych)
po 60 g drobno pokrojonej skórki pomarańczowej i cytrynowej
625 g mąki
kieliszek wiśniówki
łyżeczka sody

Rozgrzewamy miód z cukrem, dodając przyprawy korzenne, migdały oraz skórkę pomarańczową i cytrynową. Do powstałego syropu, po ochłodzeniu, dodajemy mąkę i rozpuszczoną w wiśniówce sodę. Ciasto starannie wyrabiamy, a dla zwiększenia jego wilgotności możemy dodać jeszcze kieliszek wiśniówki. Formujemy bochenek i pozwalamy mu odpocząć jeden dzień pod przykryciem. Następnego dnia ciasto rozwałkowujemy na grubość palca i pieczemy go około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ciasto pokrywamy glazurą z cukru i jeszcze na blasze kroimy na prostokątne kawałki dowolnej wielkości.



~ * Pierniczki * ~


Nie można sobie bez nich wyobrazić Świąt Bożego Narodzenia, tak jak bez choinki.

375 g miodu
100 g margaryny
50 g cukru
łyżeczka cynamonu
łyżeczka zmielonych goździków łyżeczka kardamonu
szczypta utartej gałki muszkatołowej
szczypta soli
1 jajko
625 g mąki
paczka proszku do pieczenia
drobno pokrojona skórka z cytryny

Miód, cukier i margarynę mieszamy w garnku, podgrzewając na małym ogniu. Następnie wlewamy powstałą masę do miski i po jej ochłodzeniu dodajemy przyprawy korzenne, sól, skórkę z cytryny i jajko. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i przesiewamy do masy miodowej. Całość wyrabiamy, aż powstanie gładkie ciasto, które wkładamy na noc do lodówki. Przed przystąpieniem do pieczenia wykładamy blachę folią aluminiową, ciasto rozwałkowujemy na grubość palca i wykrawamy foremką ciasteczka. Pierniczki wykładamy na blachę i wkładamy do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu pierniczki pozostawiamy na jeden dzień, niczym nie przykrywając, a następnie umieszczamy w szczelnie zamkniętym naczyniu. Do naczynia wkładamy skórkę z pomarańczy która zapewni długą świeżość pierniczkom.



~ * Tort urodzinowy * ~

Biszkopt jasny:
4 jajka
1 szklanka mąki tortowej lub poznańskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

niepełna szklanka cukru
Biszkopt ciemny:
4 jajka
1 szklanka mąki tortowej lub poznańskiej

(ze szklanki mąki ubrać 3 łyżeczki mąki
i dosypać kakao gorzkie)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
niepełna szklanka cukru
2 łyżeczki miodu


Przygotowanie biszkopta:
Do wysokiego naczynia wbijamy 4 całe jajka i miksujemy z cukrem do uzyskania konsystencji śmietany. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia (w przypadku biszkopta ciemnego również z kakao) i przesiewamy bezpośrednio do naczynia gdzie jest zmiksowane jajko z cukrem. Wszystko dobrze mieszamy (na końcu do biszkopta ciemnego dodajemy również miód).
Tortownicę (o średnicy 26 cm) należy wysmarować margaryną i posypać bułką tartą, jeżeli nie jest wykonana z teflonu. Biszkopty pieczemy każdy z osobna w temp. 180 0C przez 35-40 minut.

Masa krówkowa:
mleko zagęszczone gotowane - gotowa tzw. masa krówkowa

1 kostka masła
1/2 kostki margaryny

Miksujemy margarynę i masło dodając po trochu masę krówkową - można dodać kieliszek alkocholu.

Słonik:
masa marcepanowa 750 g biała (do kupienia w cukierni)
barwnik spożywczy w proszku (żółty, pomarańczowy niebieski, wg uznania)



Zostawiamy trochę masy białej na oczy, koniec trąby i kły.
Masę farbujemy odrobinką barwnika. Można na ciemniejszy odcień zafarbować część masy marcepanowej przeznaczoną na słonia.

Farbowanie Masy:
do woreczka wsypujemy masę i barwnik i ugniatamy aż cała masa przybierze jednolity kolor. Masę na tło trzeba cienko rozwałkować - posłuży do okrycia całego tortu.



~ * Ptysie * ~

Ciasteczka:
1 szklanka wody

1/2 kostki margaryny

1 szklanka mąki
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wodę zagotować z mąką i margaryną. Do wystudzonej masy dodać 4 jajka i proszek do pieczenia.
Rękawem cukierniczym lub łyżką formować ptysie na posmarowanej tłuszczem blaszce w odległości ok. 5 cm od siebie. Piec do zrumienienia ok. 20 minut w temp. 200 0C. Po ostudzeniu przekroić każde ciastko i wypełnić kremem. Można posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.

Krem:
1/2 l mleka
5 dkg miodu
2 łyżki mąki krupczatki
1 łyżka mąki kartoflanki
1 kostka margaryny

Z 1/2 mleka ugotować budyń: odlać 3 łyżki, dodać mąki, dobrze wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Gotować 5 minut. Następnie utrzeć margarynę, dodać miód. Do utartej masy dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu nadal ucierając.



~ * Masło miodowo-cytrynowe * ~

100 g masła
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
drobno pokrojona i starannie umyta skórka z połówki pomarańczy

Mieszamy masło z miodem, następnie dodajemy sok z cytryny oraz skórkę pomarańczy i wszystko mieszamy. Masło zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Wyjmujemy przed dodaniem do przyrządzanej potrawy.



~ * Marmolada miodowa * ~

Marmolada i miód często stoją zgodnie obok siebie na półce, ale połączenie ich obu jest jeszcze rzadkością. Marmoladę miodową sporządzamy tak jak wszystkie inne, tyle że cukier zastępujemy miodem.

Bierzemy równe wagowo ilości miodu i owoców. Podgrzewamy miód, cały czas go mieszając. Gdy się zagotuje, dodajemy owoców i gotujemy parę godzin na najmniejszym płomieniu.




 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego