Menu główne
Choroby zaraźliwe czerwiu pszczelego
Choroby zaraźliwe są dla pszczelarzy uciążliwym zjawiskiem w pasiekach. W śród tych chorób można wyróżnić : zgnilec złośliwy, kiślicę, chorobę woreczkową, choroby grzybicze, rozproszkowywanie się czerwiu.
Zgnilec – jest chorobą bakteryjną której przetrwalniki mogą rozwijać się nawet po 20 latach. Giną one w 10% roztworze sody kaustycznej w 2 minuty, gotująca woda zaś zabija je dopiero po 30 minutach. Wieczka komórek z larwami zakażonymi zapadają się mają małe otworki i ciemnieją. Zawartość komórki wygląda jak ciągnąca się maź i ma zapach kleju stolarskiego. Leczenie polega na przesiedleniu rodzin poddaniu polisulfamidu 0,5g na litr syropu cukrowego (1:1) odkażeniu ula ramek oraz sprzętu.
Kiślica – atakuje larwy młode (3-
Choroba woreczkowa – wywołuje ją wirus atakujący larwy starsze. Śmierć następuje w fazie przepotwarzania się larwy a masa gnilna tworzy charakterystyczny worek barwy szarej. Po wyschnięciu przyjmuje kształt pantofelka z zadartym czubkiem o barwie brązowej. Zwalczanie tej choroby polega na wycofaniu zaatakowanego czerwiu i wzmocnieniu siły rodzin w pasiece. Zarazek bez podłoża ginie po miesiącu a na plastrach z miodem po 6 miesiącach.
Zakaźne rozproszkowywanie się czerwiu – występuje w postaci białego proszku w który zmieniają się larwy. Choroba ta występuje niezwykle rzadko.